• Akreditované kurzy

    Hledáte již dlouho práci, máte zdravotní handicap nebo jste na mateřské dovolené? Akreditovaný rekvalifikační kurz zvýší vaše šance na trhu práce,
    více

  • Termíny kurzů v roce 2018

    Termíny vzdělávacích kurzů na rok 2018 najdete v informacích vždy u příslušného zvoleného kurzu,
    předkládáme také kompletní přehled termínů na celý rok 2018

  • Neakreditované kurzy

    Jste znevýhodněn na trhu práce? Absolvujte kurz v oblasti administrativy, IT nebo zemědělství. Pomůžeme vám dále najít pracovní uplatnění,
    více

  • Přihláška

    Využijte naši nabídku rekvalifikačních a vzdělávacích programů, či zájmových kurzů, vyberte si kurz, přihlaste se a změňte od základů svůj život,
    více

Nacházíte se: Neakreditované kurzy Výroba sýrů

Výroba sýrů

Rozsah vzdělávacího programu
50 hodin teoretická část + 75 hodin praktická část včetně závěrečné zkoušky
Obsah vzdělávacího programu - teoretická část
  • Složení a vlastnosti ovčího, kozího a kravského mléka (chemické, fyzikální, mikroflora)
  • Význam chovu ovcí, koz a skotu (údržba krajiny, produkty - maso, mléko, vlna, kůže, rohovina, finanční příjem pro chovatele)
  • Historie chovu ovcí, koz a skotu (domestikace, tradiční chov, tradiční zpracování a využití mléka)
  • Plemena ovcí, koz a skotu podle mléčné užitkovosti
  • Chov ovcí, koz a skotu dnes (drobnochovatelé, farmáři, technika chovu, mechanizační a technologické vybavení, veterinární péče)
  • Ruční a strojní dojení, ošetření mléka po nadojení, zásady hygieny
  • Technologický postup při výrobě hrudkového sýra
  • Faktory ovlivňující kvalitu sýra (technologické a mikrobiologické)
  • Další sýry a mléčné výrobky (druhy sýrů, tvaroh, kysané nápoje)
  • Speciální úpravy sýrů (ochucování, nakládání, uzení, zrání)
  • Využití v kuchyni
Obsah vzdělávacího programu - praktická část
  • Dojení a ošetření mléka
  • Výroba hrudkového sýra a žinčice
  • Výroba dalších sýrů, výrobků a nápojů
  • Výroba speciálně upravených a ochucených sýrů
  • Prezentace mléčných pokrmů
  • Závěrečná zkouška a prezentace výrobků
Termín zahájení a harmonogram výuky
Kurz bude zahajován průběžně po naplnění účastníky (min. počet účastníků pro zahájení kurzu je 5 osob). Výuka kurzu může na základě požadavků účastníků probíhat v dopoledních i v odpoledních hodinách.
Cena vzdělávacího programu
7 200 Kč
Vstupní předpoklady účastníka
Vstupní předpoklady účastníka nejsou stanoveny. Do vzdělávacího programu budou zařazeni všichni zájemci.
Místo konání
  1. Teoretická část:
    • Frýdek-Místek, T. G. Masaryka 496
    • Havířov-Město, Na Fojtství 10
    • Karviná, Masarykovo nám. 2457/10
    • Nový Jičín, Bohuslava Martinů 2
    • Orlová-Lutyně, Polní 963
    • Ostrava, Na Hradbách 18
  2. Praktická část: v prostorách odpovídajících praktickému zaměření vzdělávacího programu
Ukončení kurzu
Kurz bude ukončen závěrečnou zkouškou a předáním osvědčení o absolvování vzdělávacího programu.